2012. december 3., hétfő

Tévhitek a tojásról - előzőek folytatása

Tények és tévhitek a tojásról

Utolsó, befejező rész.


Itt pedig a legérdekesebb, 3. rész következik:

A tojás értéke:
A fogyókúrák, a szénhidrátmentes diéták legjobb alapja a tojás, hiszen gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot. A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettani szempontból nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásételeket. Egyébként a legtöbb tojásos fogás kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.
Pl.
1.) Rántotta Viola nagyitól 
Egy palacsinta szerű lepény 1 adag = 1-2 db tojás.
Serpenyőben nagyon kevés olajon az előzőleg összekevert 1 db egész tojást megsütjük egyik oldalán, majd a másik oldalán, mint a palacsintát.

Rántotta palacsinta módra
Saját kép.
2.) Tojásleves.

Tojásleves benne főtt egész tojással
 Saját kép.

"Az egyik leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az étel mérgezés kockázatát. A szalmonellák már 72 Celsius fokon elpusztulnak, tehát a megsütött, megfőzött tojás már kockázat nélkül fogyasztható. Magyarországon egyébként kötelező a két legveszélyesebb szalmonella elleni vakcinázás, és a legtöbb termelő rendszeresen vizsgáltatja állat állományát.
Sokan azt állítják, hogy a tojás miatt akár az egész emberiséget fenyegető járvány (madárinfluenza) alakulhat ki. Nos, a madárinfluenza állat betegség, a vírus átalakulása egyelőre csak feltételezés. A vírus ugyanúgy elpusztul hő hatására, mint a szalmonella baktérium.
Magyarországon nincs madárinfluenza, és a legveszélyeztetettebb  távol-keleti térségben sem halt meg több ember madár influenzában, mint ahányan humán influenzajárvány miatt vesztették életüket."

Saját megjegyzésem a tojáshoz:
  • Megbízható helyről veszem a tojást (is).
  • Tojást vásárlás után langyos vízzel megmosom és ezek után rakom a hűtőszekrény fiókos részébe.
  • Főzve vagy sütve használom csak, nem fogyasztom a tojás sárgáját sem nyersen.
  •  
Üdvözletét küldi Viola nagyi konyhai titkok tudója,  a Te konyhai "edződ"


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: