2013. február 12., kedd

Pogácsák. Melyiket választod?


Pogácsa sajtosan, kolbászosan,

sósrúd egész mákkal vagy szezámmaggal szórva    I. rész

 

Közeleg a húsvét, érdemes előtte egyszer megsütni az alábbi sós vendégváró falatok valamelyikét, vagy mindegyiket.


Tudom, hogy időigényes sütni, a házi készítésű finomság hamar elfogy, éppen ezért legyél biztos a sikeredben.
Már most készüljél, sós pogácsa és sós rúd variációkat sorakoztatok fel most Neked, olvass, válassz kedvedre.
Melyik nyeri el a tetszésed? Melyiket sütöd meg?


Burgonyás pogácsa, Marika nénitől /olcsó, nagy adag, kipróbálni feléből is elég/


Hozzávalók:
90 dkg liszt,
1 + 1 egész tojás (egyik kenni),
25 dkg margarin,
10 dkg zsír,
5 dkg élesztő,
1 db nagyobb burgonya hámozva, mosva, nyersen finomra reszelve,
2-3 kis kávéskanál só.
kb. 2 dl tej.

Élesztőt a tejben felfuttatjuk 2 db kockacukorral és a többi szoba hőmérsékletű hozzávalóval összedolgozzuk.
Kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihenni hagyjuk 1 óra hosszat.

Ismét kinyújtjuk 2,0 - 2,5 cm magasra és éles késsel a tetejét bevagdossuk, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Margarinnal megkent tepsibe tesszük, megkenjük tojással és még kelni hagyjuk.
Előmelegített sütőben megsütjük.

 

Sajtos, pirospaprikás rúd, Keresztanyától /egyszerű, olcsó és mutatós/

Hozzávalók:

25 dkg liszt,
8 dkg vaj,
1 dkg élesztő, vagy 1/2 csomag sütőpor,
½ kávés kanál pirospaprika,
1 dl tejföl,
1 + 1 db tojás,
só,
tetejére apróra reszelt sajt kb. 2-3 dkg.

Összedolgozzuk a hozzávalókat, kinyújtjuk, felvert megkenjük, apróra reszelt sajttal megszórjuk (vagy szezámmaggal, vagy egész mákszemekkel) és 6 cm hosszú, 1 cm széles rudakat vágunk belőle.
Kicsit kivajazott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben szép halvány pirosra sütjük.


Megjegyzésem:
Kinyomtatod vagy beírod a süteményes füzetedbe, mindig jegyezd mellé észrevételeid.
Jól sikerült, szép lett, meddig hagyod kelni, mennyi ideig sütöd a te sütődben, stb.
Ezek a megjegyzéseid a későbbi sütésnél megkönnyítik dolgod. Ha valamelyik sütemény elsőre nem sikerül, az még nem jelenti azt, hogy a recept hibás (bár az is előfordult már nyomtatott könyvben is), vagy Te nem jól csináltál valamit. 

Ugyanazon hozzávalókkal más-más háziasszony különböző minőségű, mégis mind kiváló sütit készíthet. Az is lehet, hogy mást vártál, vagy mégsem teljesen azonos a mennyiség (figyeljed kell a tejföl is lehet különböző súlyú, a tojás is, a sütőpor is, sütő kocka margarin is többféle minőségben van és még sorolhatnám).

Kérdésed van tedd fel, pl. azt, hogy én milyen margarinból készítem süteményeim és melyik sütőport használom, szívesen megírom válasz e-mailben.

Viola nagyi


Ide várom üzeneted:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com


konyhaioldalak  kukac  gmail.com




Nincsenek megjegyzések: